Ernie van der Kolk en Margé Hans delen passie voor het Vechtdal. Ze hebben allebei het beste voor met hun product; producent Ernie van der Kolk en afnemer Margé Hans. Aan de keukentafel in Dalfsen vertellen de groente- en fruitteler uit Dalfsen en de horecaondernemer uit Rheeze over hun bijzondere klik. “We delen de passie om ons product bij de klant en de gast te brengen. Daarin vinden we elkaar.”
Ernie levert zijn asperges en rood fruit aan hotels, restaurants en bakkers in het Vechtdal, waaronder restaurant De Rheezerbelten, met haar pannenkoekenrestaurant en à la carte restaurant Rheezer Bistro. De liefde voor zijn producten en de drang naar het leveren van de allerbeste kwaliteit worden door zijn afnemers gewaardeerd. “Als je de aardbeien van Ernie hebt geproefd, koop je ze nooit meer ergens anders. Voor ons geldt dat het product goed moet zijn. En wat goed is, hoef je niet van ver te halen”, zegt Margé, die samen met haar man Enrico eigenaar is van De Rheezerbelten.
De kracht van verbinding
Hoe langer de vrucht aan de plant kan rijpen, hoe lekkerder het fruit is. Voor de meeste smaak op je bord wil je de afstand tussen grond tot mond dus zo kort mogelijk houden. “Wat we in het Vechtdal kunnen halen, halen we het liefst ook hier. Het gaat om de smaak en versheid, om een eerlijke prijs, maar vooral om het verhaal”, zegt Margé. “Het is echt de kracht van de verbinding. De toerist zegt bij ons dat het zo lekker was. Ik vertel ze vervolgens dat ze even af moeten slaan als ze over de N340 naar huis rijden. Dan kunnen ze nog wat aardbeien of asperges meenemen voor thuis.” Ernie: “Ik geniet ervan als mensen mijn producten waarderen, maar ook van het verhaal als ze in mijn boerderijwinkel staan. Dat is zoveel leuker dan twee euro vijftig beuren voor een doosje aardbei.”
Weetje
“Asperges verkopen we tot de feestdag Sint Jan op 24 juni. Die datum is ooit zo gekozen omdat de planten daarna nog honderd groeidagen nodig hebben tot de winter begint. Nu de zomers steeds warmer worden, zou het witte goud eigenlijk best wat langer gegeten kunnen worden. Wij houden het in Dalfsen bij Sint Jan, want vanaf de 24e valt ook de hele vraag weg”, aldus Ernie van der Kolk.
Goed gastheerschap
Margé en Enrico en chef-kok Nick van Swaal en zijn keukenbrigade vallen voor deze smaak. “Die smaak proef je in de gerechten die de keukenbrigade bereidt, omdat we met de seizoenen mee koken. De streekproducten van Ernie passen daar perfect bij”, zegt Margé. “Vooral de eerste asperges zijn elk jaar weer een magisch moment. Dan komt de ‘Asperges Klassiek met ham en ei’ weer op de kaart, net als onze aspergepannenkoek. Het blijft een uniek product. Eén van de weinigen waarvan mensen accepteren dat het een seizoenproduct is.”
Restaurant De Rheezerbelten is een begrip in het Vechtdal. “Vakantieganger, gezin met kinderen, zakelijke relatie of lokale inwoner. Iedereen is welkom bij ons. We hebben maar één doel en dat is om het al onze gasten naar hun zin te maken. Ze komen niet alleen voor goed eten en drinken, maar ook voor de entourage, gastvrijheid en een warm welkom. Wij willen goed zorgen voor de gasten met goed gastheerschap en goede producten.”
Weetje
Wil je weten hoe vers de asperges zijn die je gekocht hebt? Je kunt het zien aan de lichte glans, maar ook horen. Wanneer je twee asperges langs elkaar wrijft en het gaat piepen, dan weet je dat de asperges vers zijn.
Trots op het Vechtdal
Ook de voorliefde voor het Vechtdal delen Margé en Ernie. Samen willen ze het Vechtdal graag uitdragen. “Onze plek in de regio vinden we mooi. Als we dat in streekproducten ook kunnen uiten, dan vinden we dat heel leuk. Verrukkelijk Vechtdal karakteriseert alles. Het pure product van de boom, maar ook wat de kok ermee bereidt. Samen ben je meer dan alleen. Verrukkelijk Vechtdal geeft verbondenheid aan waar je allemaal mee bezig bent. Daar zijn we trots op.”
Bron: Vechtdal Marketing