Op de grens van Twente en het Vechtdal ligt wijngaard De Tappenmars. Een plek waar wijn maken begon als nieuwsgierigheid – en uitgroeide tot een eigen wereld van vakmanschap, familiebanden en nieuwe ambities.

In 2005 werden hier de eerste wijnstokken geplant. Niet omdat het moest, maar omdat het kón. “We hadden de grond, we hadden de interesse en we hadden zin om iets nieuws te proberen,” vertelt Rikus. Inmiddels telt de wijngaard ruim drie hectare en maken Rikus en Tineke hun eigen wijnen. Allemaal op het erf, in de wijnkelder. Alles in eigen hand.

Een wijn met karakter
In Nederland wijn maken? Zeker. En goed ook. “Na zo’n acht jaar krijgt een wijn z’n eigen karakter,” legt Rikus uit. “Dat proef je.” De druiven worden met zorg geteeld, de wijn met aandacht gemaakt. Elk jaar is anders, en dat kun je proeven.

Bezoekers komen voor een rondleiding, een proeverij of een speciale gelegenheid. En ze komen terug. Niet alleen voor de wijn, maar ook voor de sfeer, de rust en de oprechte gastvrijheid. “We willen geen grootschalige feestlocatie worden. Het moet kleinschalig blijven. Daar voelen wij ons goed bij.”

Naast hun eigen Tappenmars-wijnen is de wijngaard ook een volwaardige wijnmakerij voor derden. Heb je zelf druiven, maar geen plek om er wijn van te maken? Dan ben je bij De Tappenmars aan het juiste adres. Rikus en Tineke zetten de oogst om in een karaktervolle wijn, met dezelfde zorg en aandacht als hun eigen flessen.

Nieuwe generatie, nieuwe smaak
Ook zoon Thomas is actief in het familiebedrijf. Als oudste zoon zet hij nu zijn eerste stappen als drankmaker. Onder het label Thommy’s Drinks ontwikkelt hij lichte, fruitige drankjes met een Nederlandse basis. Bruisend, laag in alcohol en gemaakt met bijvoorbeeld blauwe bessen of kersen uit de omgeving. Fris, modern en helemaal van nu.

Zijn inspiratie haalde hij deels uit Canada, waar hij een jaar stage liep en trends zag opkomen die in Nederland nog in de kinderschoenen staan. Met Thommy’s Drinks richt hij zich op de Nederlandse horeca en speciaalzaken – plekken waar gasten openstaan voor iets nieuws. Om de kwaliteit te waarborgen en grotere aantallen te kunnen leveren, is er inmiddels geïnvesteerd in een eigen bottlemachine. Zo blijft de smaak consistent, ook als de productie straks opschaalt.

Familie, flexibiliteit en vertrouwen
Wat De Tappenmars zo bijzonder maakt, is hoe het draait op samenwerking. Van wijnproductie tot buffetten, 95% wordt door de familie zelf gedaan. “We bouwen alles zelf, met elkaar,” zegt Rikus. “Letterlijk én figuurlijk.”

En dat zie je terug. In het erf dat meebeweegt met de seizoenen. In de flessen die een verhaal vertellen. In de keuzes die gemaakt worden. Bewust, betrokken en met oog voor kwaliteit.

Zelf proeven?
De streekwinkel van De Tappenmars is elke vrijdag open van 13:00 tot 16:00 uur, en zaterdags van 9:00 tot 12:00 uur. Rondleidingen, feesten & partijen en proeverijen zijn op afspraak te boeken – voor wie het verhaal achter de fles van dichtbij wil beleven.

📍 De Tappenmars, Den Ham (Overijssel)
🌐 www.tappenmars.nl